Karimäki Johanna_14-12-16_025_iso

Kansanedustaja Johanna Karimäki.

Terveiset Kalajoelta vihreän eduskuntaryhmän kesäkokouksesta!

Valmistelimme tulevaa varjobudjettiamme, johon etsimme keinoja saada työtä ja investointeja Suomeen. Muutoksen avaimet ovat ympäristöteknologiassa ja uusiutuvassa energiassa, nuorille tarjottavissa koulutusmahdollisuuksissa, työllistymistä edistävissä toimissa, kuten työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa ja pienyrittäjyyden helpottamisessa.

Valtionvarainministeriön julkistamasta budjettiehdotuksesta löytyy monia kohtia tehdä vaihtoehtobudjettiin ekologisia siirtoja ja estää hallituksen rajut koulutusleikkaukset. Yksi esimerkki on teollisuudelle annettavat 200 miljoonan euron energiaveron palautukset, joita Valtion Taloudellinen Tutkimuskeskus VATT kritisoi ankarasti. Ne eivät ole tarpeellisia suurille yrityksille, mutta vähentävät haluja panostaa energiatehokkaaseen teknologiaan. Teollisuudelle ilmastotyö voidaan nähdä myös uuden mahdollistajana. Meritähtikin kasvattaa uuden sakaran katkenneen tilalle. Aikoinaan höyrykone mahdollisti teollisen vallankumouksen ja nyt uusi höyrykone on vihreä teknologia!

En voi ymmärtää hallituksen leikkauksia heikoimmilta ja köyhimmiltä, mikä lisää eriarvoisuutta. Koulutuksesta ja tutkimuksesta leikkaaminen taas syö tulevaisuuden siemenperunoita. Seuraavat rajut leikkaukset kohdistuvat ammattikoulutukseen. Nuorisotyöttömyys on suurta, mutta silti hallitus vie jo nyt kiven alla olevia nuorten koulutuspaikkoja pois. Suomi on pitkään ollut maa, jossa kaikilla on mahdollisuuksia kouluttautua taustasta riippumatta. Rajut leikkaukset johtavat näiden mahdollisuuksien kapenemiseen. Huono-osaisuus on alkanut periytyä työttömiltä, vähävaraisilta vanhemmilta heidän lapsilleen. Hallituksen politiikka on syrjäyttävää, se työntää ihmisiä toivottomuuteen.

Monet talousasiantuntijat painottavat, että Suomen talouden kestävä elpyminen vaatii parannuksia työllisyyteen. Ja myös vientiä pitää saada lisää. Kesäkokouksessa pohdimme myös alustavasti rakenteellisia työllisyyttä edistäviä uudistuksia, jotka otamme mukaan vaihtobudjettiimme. Sen ohella, että torjumme kaikki koulutukseen tehtävät leikkaukset.

Kalajoen kokouksessa tutustuimme myös alueen elinkeinoihin, kuten Tuuran emolehmätilaan Tyngän kylällä. Siellä lehmät saivat liikkua vapaasti, olla ison osan vuodesta laitumella ja pikkuvasikat saivat imeä emon maitoa. Eläinsuojelulaki onkin uudistettava sellaiseksi, että kaikkien tuotantoeläinten olosuhteet paranevat. Vapaus liikkua ja elää lajityypillisesti on tärkeää eläimen hyvinvoinnille.

Kalajoella on yksi Suomen suurimmista tuulivoimapuistoista. Nykyinen syöttötariffi tuulivoimalle on pian poistumassa ja viimeisetkin tuen turvin rakentuvat voimalat jauhavat pian sähköä ilmasta. Tariffien avulla on tuulivoimarakentaminen saanut vauhtia. Jotta hyvä kehitys jatkuu, uusi tukijärjestelmä on saatava pian käyttöön. Sen ei tarvitse enää olla kovin antelias, sillä tekniikan kehityksen myötä kustannukset ovat laskeneet. Uusiutuvien energianlähteiden tukimalliksi me vihreät esitämme tarjouskilpailua eli huutokauppaan perustuvaa tukea.

Vihreiden uusi pienenergiaohjelma vauhdittaisi maatilojen biokaasulaitoksia, maalämpöä ja aurinkoenergian pientuotantoa. Erityisesti julkisten rakennusten maalämpöön siirtymisessä on potentiaalia ja aurinkoenergiasta on tehtävä houkutteleva vaihtoehto taloyhtiöille, kerrostaloille ja rivitaloille. Tehdään kerralla uusiutuvan energian kolmiloikka ja Suomi 100 prosenttisesti uusiutuvilla toimivaksi 2050 mennessä!

Johanna Karimäki

Kirjoittaja on uusmaalainen vihreä kansanedustaja