max_mannolaUUVIn hallituksen varajäsen tässä Vantaan Martinlaaksosta, hei. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri tie- ja liikennetekniikan alalta ja toiminut pari vuosikymmentä liikennesuunnittelun konsulttina. Työskentelin myös vuorotteluvapaan sijaisena HSL:ssä joukkoliikenteen fyysisten toimintaedellytysten valvojana.

Konsulttina vihertävintä oli varmaankin perehtyä liikkumisen ohjaukseen (engl. mobility management), suomeksi ”viisaaseen liikkumiseen” eli kestävien liikennemuotojen edistämiseen, johon liittyen tuli muutama projekti vedettyä läpi. Kuulun myös valtakunnalliseen liikkumisen ohjauksen verkostoon, entinen LIVE-, nykyinen VILI-verkosto, jota koordinoi Motiva oy. Olen myös osallistunut muutamaan alan kansainväliseen seminaariin.

Vuonna 2009 liityin Länsi-Vantaan Vihreisiin ja olen toiminut siellä pitkään hallituksessa. Joka vuosi järjestämme jonkin teemallisen piknikin tai retken, ja tänä keväänä järjestimme koko päivän maahanmuuttoa käsittelevän seminaarin. LäVi on antanut kodikkaan perustan vihreälle verkostolleni, jonka kautta on tullut kosketusta paikallisiin asioihin.

Halusin kuitenkin myös erityisteemoihin liittyvää toimintaa, ja menin mukaan vuonna 2011 perustettuun Armon Vihreisiin, koska mielestäni Vihreiden kirkkomyönteisyydessä oli parantamisen varaa. Olen toiminut ArVin hallituksessa alusta asti, useimmiten taloudenhoitajana. ArVi on nykyään jo vakiintunut valtakunnallinen jäsenyhdistys. Olemme järjestäneet useita suurehkoja keskustelutilaisuuksia, viimeksi naisten asemasta eri uskontokunnissa. ArVin olemassaolo on uskoakseni kantanut hedelmää ainakin siten, että puolueessamme ollaan tottumassa vihreisiin kirkollisiin toimijoihin ja uudistusmieliseen vaikuttamiseen kirkon piirissä.

Tällaista vaikuttamista edustaa mm. Tulkaa kaikki -liike, jonka toimintaryhmään menin mukaan muutama vuosi sitten. Se puolustaa kirkon piirissä yleistä uudistusmielisyyttä ja erityisesti seksuaalivähemmistöjen asemaa. Vaikuttamiseen tarvitaan lisää äänivaltaa kirkon toimielimissä, ja siksi kirkollisiin vaaleihin on tärkeää osallistua. Itse sain kaksikielisenä vastuulleni liikkeen toiminnan edistämisen ev.lut. kirkon ruotsinkielisen hiippakunnan, Borgå stiftin, piirissä. Pitkällä tähtäimellä on tarkoitus saada mahdollisimman paljon Tulkaa kaikki -henkisiä ehdokkaita läpi kirkollisissa vaaleissa.

Istun paraikaa myös oman seurakuntani, Vanda svenska församlingin seurakuntaneuvostossa. Siellä ei ole ristiriitaisuuksia liberaalit vs. konservatiivit -akselilla, mutta muunlaisia ristiriitaisuuksia kylläkin, joita yritän osaltani ratkoa. Neuvoston jäsenyys on antanut minulle tilaisuuden tutustua Vantaan ruotsinkielisiin piireihin, samoin kuin jo ennen sitä luottamustehtävä Vantaan kaupungin Svenska kommittén -aluetoimikunnassa, joka käsittelee kaupungin kaksikielisyyteen liittyviä asioita.

Luonnossa ja asutuilla seuduilla liikkumisen lisäksi harrastuksiini kuuluvat esimerkiksi kaikenkielinen kevyt musiikki sekä Euroviisut, jossa haluaisin olevan nykyistä paljon enemmän kansallisia elementtejä. Olen suuri kielten ystävä, kotimaisten suomen ja ruotsin lisäksi puhun sujuvaa ranskaa ja englantia, hyvää saksaa ja osaan lisäksi hieman tšekkiä, venäjää, espanjaa ja serbiä/kroatiaa. Jos johonkin kulttuuriaktivismiin olisi vielä aikaa, haluaisin kampanjoida kansalliskielisten euroviisujen puolesta, ettei englannilla olisi liikaa ylivaltaa…

Max Mannola

Kirjoittaja on piirihallituksen vantaalainen varajäsen.