Uudenmaan Vihreät vaatii turvakotipaikkojen saatavuuden ja väkivallan uhrien tukipalvelujen takaamista riippumatta uhrin sosio-ekonomisesta tilanteesta ja sote-uudistuksesta aiheutuvasta tehtävien uudelleenjaosta kuntien ja maakuntien välillä.

Näihin sisältyvät:

  • Riittävät turvakoti- ja ensikotipaikat
  • Matalan kynnyksen raiskaus- ja kriisikeskukset, mukaan lukien 24h- auttava puhelin
  • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt huomioivat palvelut
  • Monikielisyys ja esteettömyys tukipalveluiden saamisessa

Tänään, 25.11, vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää, jolloin kansainväliset ja kansalliset organisaatiot vaativat naisten ihmisoikeuksien puolustamista, koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Vihreät linjaavat tasa-arvokysymyksistä muun muassa yhdenvertaisuusohjelmassaan, noudattaen perustuslakia sekä yleismaailmallista ihmisoikeusjulistusta.

Tasa-arvo Suomessa ei ole vielä toteutunut. Suomi ratifioi naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen, ns. Istanbulin sopimuksen 1.8.2015. Turvakotipaikkoja on siitä huolimatta valtakunnallisesti yhä huomattavasti alle vaaditun määrän. Vuoden 2015 aikana lähes 1200 apua hakevaa jäi ilman turvakotipaikkaa (THL, Turvakotipalvelut Suomessa 2015).

Palvelujen yhdenvertaisessa saatavuudessa on huomioitava myös vammaiset naiset, sateenkaarinaiset, maahanmuuttajataustaiset naiset sekä ikääntyvät naiset. Monet konfliktialueilta tulevat naiset tarvitsevat kohdennettuja palveluja traumasta ja väkivallasta selviämiseksi. Ammattilaisia tulee kouluttaa, jotta pystytään tarjoamaan tarvittavaa tukea myös sitä tarvitseville turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja paperittomille. Valtakunnalliset erot palvelujen saatavuudessa tulee minimoida.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo palveluissa taataan asettamalla monenlaisia ehdokkaita vaaleihin, ja tätä kautta myös itse päätöksenteon ääreen. Tarvitsemme kunta- ja maakuntapäättäjiä, joilla on kokemusta, ymmärrystä ja ääntä puolustaa naisten oikeuksia. Turvakotien rahoitus, paikkojen riittävyys, palvelujen laatu ja saatavuus on turvattava. Naisiin kohdistuvan väkivallan kitkeminen ja riittäviin palveluihin panostaminen on ennen kaikkea arvokysymys.

Lisätietoja:

annika-2129

 

Annika Ojala
Uudenmaan Vihreiden korkeakouluharjoittelija
annika.ojala_at_vihreat.fi
046 611 0964

 

 

 

 

Lintula-Tiia_14-12-16_017_iso

 

Tiia Lintula
Uudenmaan Vihreiden puheenjohtaja
tiia.lintula_at_vihreat.fi

 

 

 

 

Lähde: Turvakotipalvelut 2015. Tilastoraportti 8/2016, 1.6.2016. Turvakotipalvelut. THL.

For English version, click here.