Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi tiukan hiilineutraaliustavoitteen Uusimaa 2.0 -ohjelmaan

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi tänään kokouksessaan Uusimaa-ohjelman 2.0 ja sen ympäristöselostuksen. Ohjelmassa Uudenmaan esitetään pyrkivän Suomen ensimmäiseksi hiilineutraaliksi maakunnaksi vuonna 2035. Tämä tarkoittaa uuden hiilineutraali Uusimaa -tiekartan laatimisen aloittamista vuonna 2018. Tiekartta sisältää tarkemman, realistisemman ja aikaistetun tavoitteen saavuttamisajankohdan tähdäten vuoteen 2035. Uudenmaan kunnista hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2035 tai aiemmin ovat asettaneet Helsinki, Espoo, Vantaa, Porvoo, Lohja, Hyvinkää ja Kirkkonummi, koko Raaseporin seutukunta (Hanko, Inkoo, Raasepori) sekä Siuntio. Nämä kunnat edustavat yli 80 % koko Uudenmaan maakunnan asukkaista.

Keskustelun aikana Heikki Vestman (kok, Sipoo) esitti, että ohjelmasta poistettaisiin seuraava kohta:

“Henkilöautoliikenteen kasvu vie kuitenkin osan energiatehokkuuden paranemisesta saatavista hyödyistä ja siksi etenkin kaupunkiseuduilla henkilöautoliikennettä pitää korvata muilla kulkumuodoilla.”

Äärimmäisen tiukan, äänin 33-33 päättyneen äänestyksen ratkaisi lopulta maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mari Holopaisen (vihr.) ääni pohjaesityksen hyväksi. Näin ollen Uusimaa pyrkii tosissaan Suomen ensimmäiseksi hiilineutraaliksi maakunnaksi vuoteen 2035 mennessä.

 

 

“Tänään nähty äänestys oli tiukka, mutta keskustelu perustui osittain väärinkäsitykseen. Me Vihreät emme ajattele, että autoilu pitäisi kieltää. Sen sijaan ihmisille tulisi nimenomaan kaupunkiseuduilla tarjota nykyistä paremmat mahdollisuudet kulkea töihin ja harrastuksiin joukkoliikennettä käyttäen, pyörällä ja kävellen. Yksityisautoilulle on edelleen sijansa kaupunkiseutujen ulkopuolella, tosin näilläkin alueilla liikenteen päästöjä tulee vähentää ja joukkoliikennevaihtoehtoja parantaa muun muassa liityntäpysäköintejä kehittämällä. Hiilineutraalius on käytännössä mahdotonta saavuttaa ilman autoilun päästöjen merkittävää vähentämistä”, Vihreän maakuntavaltuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi maakuntavaltuustossa käytyä keskustelua.

 

 

 

Lisää maakuntavaltuuston kokouksesta ja Uusimaa-ohjelma 2.0 :sta voit lukea Uudenmaan liiton sivuilta.

Lisätietoja:

Maria Ohisalo, Uudenmaan Vihreän maakuntavaltuustoryhmän varapuheenjohtaja

Puh. 040 7034185

Uudenmaan Vihreä maakuntavaltuustoryhmä:

Toiminnanjohtaja Tuomas Green, Uudenmaan Vihreät, tuomas.green[at]vihreat.fi 045 1242 818

Toiminnanjohtaja Maaria Parry, Helsingin Vihreät, maaria.parry[at]vihreat.fi 040 754 3313