Järkivihreä yrittäjä tässä, terve! Pyrin kansanedustajaksi, koska perustulon, yrittäjyyden, kulttuurin ja ympäristön puolesta ei mielestäni puhuta eikä varsinkaan tehdä tarpeeksi. Olen toimittaja ja kulttuurialan yrittäjä kustantaja, kirjakauppias, luovan kirjoittamisen opettaja.

Vahva sosiaali- ja ympäristöpolitiikka on parasta politiikkaa. Hyvä sosiaaliturva pitää huolta kaikista ihmisistä kaikissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Suomeen tarvitaan perustulo, joka yhdistää sosiaaliturvan, työelämän ja verotuksen kannustavaksi kokonaisuudeksi. Työelämää tulee kehittää joustavammaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Niille, jotka eivät pärjää tai eivät halua olla mukana kovassa urakilpailussa, on löydettävä sopiva tapa työllistyä. Työllistäviä ja innovatiivisia yrittäjiä on tuettava ja kannustettava työllistämään ja kehittämään toimintaansa. Kannattava ja kestävä yritystoiminta perustuu reiluun meininkiin, siksi myös yrittäjiä kohtaan on oltava reilu. Yrittämisen eri muotoja on kehitettävä ja yhteiskunnan on kannustettava yrittäjyyteen, jotta Suomen työllisyysaste saadaan nousuun. Suomen paras valtti on koulutus ja sivistys. Kummastakin on tullut yhtä uhanalainen kuin puhtaasta luonnosta.

Opinpolku alkaa varhaiskasvatuksesta ja sen tulee jatkua läpi koko elämän. Peruskoulun, toisen asteen ja korkeakoulutuksen lisäksi on muistettava kehittää vapaan sivistystyön toimintaakin: kansalais- ja työväenopistoja.

Vaikka jokainen peruskoulun käynyt suomalainen osaa lukea, osalle lukutaito on vain tekninen taito ja luetun ymmärtäminen jää vajaaksi. Varhain opeteltu ja opetettu lukutaito auttaa niin koulussa, ammattiopinnoissa kuin sosiaalisessakin elämässä.

Koulutettu Suomi pärjää, jos pidämme siitä huolta. Parasta perusturvaa on ilmaston, luonnon ja ympäristön suojelu. Kun ne voivat hyvin, on ihmiselläkin mahdollisuus voida hyvin.

www.heikkisavola.fi