En välmående vardag – De Grönas lösningar för välfärdsområdena i Nyland
De Gröna bygger ett rättvist, välmående och hållbart Nyland. Vi vill säkerställa att varje invånare får de social- och hälsovårdstjänster de behöver, oavsett bostadsort eller bakgrund. Vi bygger välfärdsområden som du kan lita på – både idag och i framtiden. Vi ser till att barn och unga får stöd och trygghet under sin uppväxt, att äldre kan leva ett tryggt och värdigt liv, och att personalen inom social-, hälsovårds- och räddningstjänsterna får den uppskattning de förtjänar.
Att återupprätta förtroendet för den offentliga social- och hälsovården är ett av våra viktigaste mål i välfärdsområdesvalet. Välfärdsområdena ansvarar för att organisera tjänsterna, och i säkerställandet av dem kan såväl organisationer som den privata sektorn fungera som goda samarbetspartners. Vi erbjuder lösningar som främjar transparens, tillräckliga resurser och tillgängliga tjänster.
I välfärdsområdesvalet väljs beslutsfattare som ansvarar för livsviktiga social-, hälso- och räddningstjänster. Vardagen avgör – de beslut som fattas i välfärdsområdena bygger en vardag som alla kan lita på.
1. TILLGÄNGLIGA TJÄNSTER AV HÖG KVALITET
- Kortare vårdköer: Vi utvecklar verksamhetsmodeller och vid behov ökar vi personalmängden för att säkra snabbare tillgång till vård. Rätten till icke-brådskande vård vid garanteras inom 14 dygn vid hälsocentraler och inom 3–6 månader vid tandvården.
- Hjälp i akuta situationer: Vi ökar kvällsmottagningar vid hälsocentraler och säkerställer resurserna för sjukhusens jourer, räddningstjänsten, akutvården samt social- och krisjouren.
- Smidig tidsbokning: Det ska vara enkelt att boka tid per telefon, på nätet eller via en mobilapp. Problemen med återuppringning måste lösas.
- Satsning på förebyggande vård: Hälsa och välmående ska stödjas tidigt via skolor, företagshälsovård och rådgivningstjänster.
- Tillgängliga tjänster: Lokala vårdcentraler och servicepunkter ska vara tillgängliga för alla – även för personer med funktionsvariationer och dem som inte har tillgång till egen bil.
- Digitala och mobila tjänster: Utöver fysiska mottagningar utvecklar vi distanstjänster och stärker mobila enheter för att nå till exempel äldre och dem som bor i glesbygden.
- Jämlika tjänster: Tjänster ska erbjudas jämlikt på både finska och svenska. Behov hos minoritetsgrupper, inklusive personer med funktionsvariationer, personer från olika kulturer samt sexuella minoriteter och könsminoriteter, måste beaktas.
- Kontinuerliga vårdkedjor: Vi stödjer införandet av en modell där var och en har ett eget vårdteam, och stärker specialistvårdens stöd även inom primärvården.
- Fungerande tjänster för personer med funktionsvariation: Ingen med funktionsvariation ska bli utan nödvändig vård, rehabilitering, boendeservice eller smidig transport. Alla tjänster utformas så att de är tillgängliga för alla.
- Trygghet i vardagen: Vi motverkar fördjupade sociala problem genom tillräckliga och socialtjänster i rätt tid. Vi arbetar systematiskt för att förhindra hemlöshet och våld i nära relationer samt erbjuder stödtjänster. Vi stärker det mångprofessionella samarbetet mellan social- och hälsovården, utbildnings- och sysselsättningstjänsterna samt tredje sektorn.
2. VÄLMÅENDE BARN, UNGA OCH FAMILJER
- Stöd för familjebildning: Vi garanterar lågtröskelmottagningar för familjeplanering, förbättrar tillgången till fertilitetsbehandlingar och främjar föräldraskapsstöd. Vi säkerställer eftervård, stöd vid hemkomst och tillräcklig fysioterapi för födande.
- Avgiftsfria preventivmedel för unga under 25 år: Alla under 25 år ska ha tillgång till avgiftsfria preventivmedel.
- Tidigt stöd för barnfamiljer: Föräldrar ska få stöd via rådgivningen och skolhälsovården från spädbarnsåldern till tonåren, med hänsyn till alla föräldrar i familjen. Vi stärker familjehandledning och hemservice för barnfamiljer, med målet att minska behovet av barnskyddsinsatser.
- Stöd för barns och ungas utveckling: Vi säkerställer tillräckliga resurser inom elev- och studerandehälsan, inklusive skolhälsovårdare, psykologer, kuratorer och psykiatriska sjukskötare.
- Barnskydd: Vi satsar på krisstöd för familjer, säkerställer resurser för barnskyddets eftervård och höjer åldersgränsen för eftervård till 23 år. Vi stärker vårdkedjor för unga med symptom på kriminellt beteende.
- En god vardag för barn och unga: Vi stärker samarbetet med kommuner och organisationer för att främja barns och ungas hälsa och rörelseglädje. Vi säkerställer att olika grupper som representerar barn och unga inkluderas och hörs i utvecklandet av tjänster och i allt beslutsfattande som berör dem.
3. GOD LIVSKVALITET FÖR ÄLDRE
- Trygga boendelösningar: Vi utvecklar hemlika och individuella boendealternativ som ett komplement till hemvård och serviceboende. Vi främjar boendegemenskaper som erbjuder både socialt stöd och trygghet.
- Fungerande hemvårdstjänster: Vi säkerställer tillräckliga resurser för hemvård och hemsjukhustjänster samt ett brett stöd för att möjliggöra boende hemma, såsom måltids-, städ- och transporttjänster.
- Helhetsinriktad vård för äldre: Varje äldre person ska ha en utsedd kontaktperson eller ett eget team. En framgångsrik vårdmodell bygger på ett samverkande team som inkluderar både anhöriga och organisationer.
- Hög livskvalitet: Vi uppmuntrar äldre till fysisk aktivitet och erbjuder näringsrådgivning samt möjlighet till meningsfulla fritidsaktiviteter i samarbete med kommuner och organisationer.
- Digitala tjänster som stöd för äldre: Vi inför nya, säkra distansvårdstjänster och utnyttjar läkemedelsrobotik med fokus på användarvänlighet.
- Stöd för närståendevårdare: Tillräckliga stödtjänster, lediga dagar och en skälig ersättning möjliggör att närståendevårdare orkar i sitt viktiga arbete.
4. GODA MENTALVÅRDS- OCH MISSBRUKSTJÄNSTER
- Lågtröskeltjänster för psykisk hälsa: Vi erbjuder tidigt stöd för psykisk hälsa på vårdcentraler, i skolor och på andra stadiet. Vi utökar digitala och gemenskapsbaserade tjänster samt avskaffar kravet på nykterhet för att få tillgång till psykiatrisk vård.
- Effektiv psykiatrisk vård: Vi säkerställer tillräckliga resurser för psykiatrisk vård och fördjupar samarbetet mellan primärvården och specialistvården. Vi genomför pilotprojekt med en mentalvårdsambulans.
- Ökad kompetens inom psykisk hälsa: Vi möjliggör avgiftsfria kortare utbildningar och psykoterapiutbildning för anställda inom välfärdsområdet. Kunskap och kompetens om suicidprevention ska stärkas inom hela social- och hälsovårdssektorn.
- Bättre tillgång till missbruksvård: Vi ökar antalet vårdplatser och rehabiliterande missbrukstjänster samt utvecklar klientcentrerade öppenvårdstjänster. Vi genomför pilotprojekt med trygga brukarrum.
5. PERSONALENS VÄLBEFINNANDE
- Främjande av arbetsvälmående: Vi skapar fungerande modeller för handledning inom alla yrkesområden. Kompetens inom arbetsvälmående och samarbetsförmåga stärks, och personalen bemöts med respekt i alla situationer.
- Gott ledarskap: Vi säkerställer att chefer har tillräcklig kompetens och stöd för både ledarskap och arbetsinnehåll. Chefer har ansvar för att upprätthålla arbetssäkerheten.
- Tillräcklig introduktion: Vi skapar välfungerande introduktionsprogram och mentorskap för att stödja nya anställda.
- Kompetensutveckling: Vi erbjuder personalen möjligheter att delta i fortbildningar och kombinera studier med arbete samt skapar incitament för karriärutveckling. Vi utökar möjligheten till att avlägga utbildning på arbetsplatsen genom utbildningsavtal.
- Balans mellan arbete och fritid: Vi stöder autonom schemaläggning och arbetstidsbanker. Distansarbete och flexibla arbetstider möjliggörs där arbetsuppgifterna tillåter det.
- God arbetsförmåga: Vi satsar på ergonomisk schemaläggning och förändrar arbetsmiljöer för att minska belastningen. Vi möjliggör återhämtande pauser, underlättar arbetsresor och stöder sysselsättning av personer med nedsatt arbetsförmåga.
- Personalens delaktighet: Vi drar nytta av personalens expertis och yrkeskunnande i utvecklingen av verksamheten.
6. MÄNNISKANS, NATURENS OCH MILJÖNS VÄLMÅENDE
- Minskning av social- och hälsovårdens koldioxidavtryck: Vi utarbetar klimatprogram för välfärdsområdena med målet att social-, hälso- och räddningstjänsterna ska vara klimatneutrala senast 2035.
- Hållbara upphandlingar och lokaler: Vi inför hållbarhetskriterier för upphandlingar, effektiviserar energi- och resursanvändning, övergår till förnybara energikällor och prioriterar logistik med lägre utsläpp.
- Cirkulär ekonomi som utgångspunkt: Vi minskar engångsprodukter och matsvinn samt säkerställer att avfall sorteras korrekt på alla verksamhetsställen.
- Anpassning till klimatförändringen: Vi tar fram anpassningsplaner och förbereder oss för värmeböljor och extrema väderförhållanden inom både räddningstjänsten och social- och hälsovården.
- Ökad miljömedvetenhet: Vi utbildar både personal och klienter om sambandet mellan miljö, hälsa och välmående samt om hållbarhetsåtgärder.
- Näringsriktig och hållbar mat: Vi ökar andelen vegetabiliska livsmedel för både hälsans och miljöns skull.
7. HÅLLBAR EKONOMI FÖR VÄLFÄRDSOMRÅDENA
- Ansvarsfull ekonomisk förvaltning: Vi satsar på förebyggande och tidiga insatser. Samarbetet med organisationer och kommuner stärks. Vi prioriterar vårdformer och tjänster med bevisad effekt.
- Effektivisering utan att försämra tjänsternas kvalitet: Vi optimerar verksamhetsprocesser, modeller och vårdkedjor samt minskar beroendet av hyrpersonal inom vården.
- Ökad finansiering: Vi arbetar för ökad statlig finansiering så att kostnaderna för tjänsterna kan täckas trots inflation och ökade lönekostnader.
- Beskattningsrätt för välfärdsområdena: Beskattningsrätt skulle stärka områdenas självstyre och möjliggöra lokala finansieringslösningar.
- Hållbara anpassningsåtgärder: Ekonomiska anpassningsåtgärder måste vara både ekonomiskt och socialt hållbara även på längre sikt. Att skjuta upp skyldigheten att täcka välfärdsområdenas underskott skulle möjliggöra mer funktionellt och ekonomiskt förnuftiga besparingar.
- Säkrad finansiering för HUS: Vi förutsätter att staten garanterar tillräckligt stöd för att HUS ska kunna fullfölja sina nationella uppdrag och forskning. Vi stärker samarbetet mellan välfärdsområdena och HUS för att förbättra vårdkedjor och hitta ekonomiskt hållbara lösningar.