Tarkoitukseni oli kirjoittaa yrittäjyydestä, asenteesta ja niiden tärkeydestä yhteiskunnalle. Pariisin terroristi-iskun jälkeen nämä sanat tuntuvat latteilta. Tärkeiltä, mutta toissijaisilta. Toissijaisilta, kun kyseessä ovat ihmishenget.
Charlie Hebdo -lehteen iskun tehneet haluavat vaientaa näkemykset, joita he eivät hyväksy. He ovat katsoneet oikeudekseen riistää ihmishenkiä pilapiirrosten vuoksi.
Iskuilla on haluttu herättää pelkoa. Epäilemättä siinä on myös onnistuttu, sillä monissa lehdissä turvatoimia on kiristetty ja ihmisten perusturvallisuudentunne on horjunut ratkaisevasti. On kuitenkin meistä itsestämme kiinni, millaisen jäljen tapahtumat jättävät omiin yhteisöihimme. Voimme tukea toisiamme, kuten monet ovat jo tehneetkin. Yhdessä olemme vahvempia.
Pelko on luonnollinen reaktio, mutta ei ole oikein antaa sille periksi.
Tuumaakaan. Ei ole myöskään syytä antaa pelon muuttua vihaksi viattomia ihmisryhmiä kohtaan, sillä se pelaisi suoraan vihanlietsojien ja iskujen tekijöiden pussiin. Väkivalta synnyttää uutta väkivaltaa.
Iskujen tekijät edustavat teoillaan ainoastaan itseään ja omaa maailmankatsomustaan. He ovat terrori-iskun ainoat vastuunkantajat. Muiden syyttäminen heidän teostaan, saati toimiminen rankaisumielessä, ei ole ratkaisu vaikka kiusaus siihen olisi suuri.
Pariisin terroristit eivät ole rohkeita, vaan heikkoja. He turvautuivat järjettömään väkivaltaan niitä vastaan, jotka käyttivät kynää miekan asemasta. Meidän vahvuutemme nousee siitä, ettemme anna sijaa vihalle ja pelolle. Parasta mitä voimme tehdä, on tehdä selväksi, etteivät iskujen tekijät edusta sitä yhteiskuntaa, jossa haluamme elää.
Sydneyn kahvilaisku synnytti Australiassa #illridewithyou -solidaarisuusliikken. Tulevina päivinä on meidän vuoromme näyttää olemmeko vahvoja vai heikkoja.
Je suis Charlie.
Oskari Sundström
Eduskuntavalliehdokas
——–
Tänään 8.1. klo 16:30 Ranskan suurlähetystön edessä järjestetään hiljainen mielenosoitus Pariisin iskun uhrien muistolle