IMG_20150930_181057

Kuva: Lassi Koikkalainen.

Inkoossa järjestettiin 30.9. keskustelutilaisuus maahanmuuttotilanteesta – erityisesti siitä näkökulmasta, miten asia vaikuttaa paikallisesti. Tilaisuuden taustalla oli kunnanjohtaja Jarl Boströmin aiemmin esille tuoma ja kunnanhallituksessa yksimielisen kannatuksen saanut ajatus tarjota Inkoon entistä vanhainkotia ja entistä Solbergin koulua turvapaikanhakijoiden vastaanottotiloiksi.

Asia nostatti vilkkaan some-keskustelun jo elokuussa kun jaoin uutisen kommentteineni Facebookin Inkoon keskusteluryhmään, ja me vihreät päätimme sitten tehdä aloitteen kaikille kuntalaisille avoimesta keskustelutilaisuudesta asian tiimoilta.

Saimme kunnan ja muut valtuustopuolueet (poislukien perussuomalaiset) mukaan hankkeeseen, tosin tyypilliseen tapaan saimme kyllä itse tehdä suuren osan tilaisuuden käytännön valmisteluista. Mutta pitopaikaksi saimme valtuuston kokoussalin ja kunta kustansi sinne kahvit, joten ei tämä ihan omaan piikkiin mennyt. Jonkin verran tehtiin yhteistyötä myös alustajien hankinnan kanssa.

Puhujiksi saatiin Frank Johansson Amnesty Internationalista, Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho, ja emeritus-pakolaiskoordinaattori Börje Mattson Raaseporista. Lisäksi maahanmuuttajapuheenvuoron käytti Azad Burham (kurdi) Raaseporista ja projektin ”Lainaa inkoolainen” esitteli kunnanvaltuutettu Bengt Jansen.

Oli niin sanotusti ”tupa täynnä”. Usea paikalla ollut kunnanvaltuutettu uumoili ettei salissa ole koskaan ollut niin paljon väkeä, noin 90 henkilöä (Inkoon valtuustossa istuu 27 valtuutettua). etukäteen aprikoitiin, mahtaako tilaisuuteen tai paikan ympäristöön tulla maahanmuuttovastaista väkeä, mutta eipä näkynyt, ei kuulunut. Yhtään kiveä ei lentänyt ikkunoiden läpi eikä banderolleja levitelty.

Paikallaolijat olivat huolissaan tulijoista – kotoutumisesta ja pärjäämisestä. Eivät talojen hinnoista tai kylänraittien turvallisuudesta. Murehdittiin sitä, mahtavatko Inkoon tarjoamat tilat kelvata ja sitä, kuinka paljon niihin voi majoittaa. Jos tulee lapsia niin miten kouluasiat järjestetään? Miten voi itse olla avuksi?

Tällaisiin asioihin osaltaan vastaa tilaisuudessa esitelty ”Lainaa inkoolainen” -hanke. Siinä on ajatuksena, että inkoolaiset voivat ilmoittautua – kirjastoon – vapaaehtoisiksi tukihenkilöiksi.paikkakunnalle tulevat mamut voivat puolestaan käydä kirjastossa lainaamassa paitsi vaikkapa suomen/ruotsin kielen oppikirjoja myös paikallisen ihmisen keskustelutuokioon kertomaan, neuvomaan ja opastamaan.

Näin meillä Inkoossa.

Lassi Koikkalainen

Kirjoittaja on Inkoon vihreiden puheenjohtaja