Nylands Gröna diskuterade under sitt vårmöte regionens naturvärden och i synnerhet biodiversiteten, det vill säga naturens mångfald. I landskapet finns arter och livsmiljöer som inte finns någon annanstans i hela världen. De kommunala beslutsfattarna bär ett stort ansvar för hur man kan bevara dem.

– Det är en svindlande tanke att ett enda planeringsbeslut i Esbo i teorin kan innebära en dödsdom för stora natebocken, en bagge som i Finland förekommer endast i delar av Esboviken, konstaterade Kristian von Essen, ordförande för Nylands Gröna.

Enbart i Esbo finns det, trots tät bebyggelse, 73 utrotningshotade arter, av vilka nio är synnerligen hotade. Nylands Gröna förutsätter att beslutsfattarna i varje kommun bekantar sig med sin närmiljö och uppgör ett kommunalt program för tryggande av naturens mångfald. Frågan är speciellt viktig i Nyland där det är ett hårt tryck för mera byggande.

– Med god planering och kunnande kan man rädda det som står att rädda. Högfors stad har varit föregångare då man i april godkände ett initiativ för uppgörande av en strategi för naturens mångfald, berättar distriktets viceordförande, högforsbon Eija Kettunen.

– Det problematiska för mångfalden är de splittrade områdena. Isolerade öar av skyddszoner räcker inte för att trygga en arts fortlevnad, understryker Paula Leino, styrelsemedlem från Kyrkslätt.

– Man måste reservera ekologiska korridorer som motiveras på biologiska grunder, med omnämnande av vilka arter som särskilt beaktats, fortsätter Leino.

I Nyland finns många unika miljöer och arter. Exempelvis Porkalaområdet i Kyrkslätt, flodpärlmusslans sista bestånd vid sydkusten i Svartån och Kisko samt Loberget i Lappträsk.

Olika byggnads- och planeringsprojekt hotar trollfladdermusens hemvist vid Abborfors (motorvägsbygge), Sibbo Storskogs nationalparks möjligheter att utvidgas söderut mot havet (Östersundom) och Porla i Lojo.

Tilläggsinformation:

Kristian von Essen, ordförande
050 5092543

Eija Kettunen, viceordförande
050 3417362