Uusmaalaisissa vihreiden yhdistysten jäsenmäärä kasvoi reippaasti eduskuntavaalien sekä presidentinvaalien myötä. Usein tilanne varsinaista yhdistystoimintaa pyörittävien aktiivien määrän kanssa on kuitenkin ennallaan.
Miten siis rekrytoida uusia ihmisiä mukaan toimintaan? Hyvä lähtökohta on tarjota jäsenille sellaista tekemistä, josta he lähtökohtaisesti ovat jo kiinnostuneet. No, mistä yhdistyksissä voidaan tietää passiivisten jäsenten mieliteoista ja vahvuuksista?
Kysymällä.
Näin juuri on tehty Hyvinkään vihreissä. Hyvinkään vihreät ovat lanseeranneet oman osaamispankin. Yksinkertainen toteutus hoituu GoogleDocs-lomakkeella. Kysyin yhdistyksen puheenjohtaja Niko Kostialta, miten homma käytännössä hoidettiin.
Miten kysymykset valmisteltiin?
Valmistelin kysymykset itse, ja muu hallitus sparrasi tekstit ja kysymykset sähköpostitse.
Miten lomake toimii?
Lomake on verkossa, ja siihen tallennetut vastaukset siirtyvät suoraan erilliseen taulukkotiedostoon. Molemmat säilyvät GoogleDrivessa. Kyselylomakkeeseen jaetaan linkki, josta pääsee vastaamaan. Vastauksiin pääseevät käsiksi hallituksen jäsenet.
Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta toimii hyvin yksinkertaisesti. Jokainen joka osaa käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, osaa tehdä kyselylomakkeen. Googlen työkalut ovat lisäksi ilmaisia.
Miten osaamispankista on tiedotettu?
Hyvinkään vihreissä on tiedotettu lomakkeesta sähköpostitse, HyVi tiedottaa -listalla sekä
myöhemmin muistutettu yhdistyksen tiedotteiden lopussa. Linkkiä on jaettu myös
Facebook-sivuillamme.
Entä onko lomaketta käytetty? Koetko siitä olleen hyötyä?
Osallistuminen on ollut vähäistä, mutta laadukasta. Kyselyyn osallistumisesta on muistutettu varsin vähän, mutta saadut vastaukset ovat olleet hyviä, ja mitään häiriköintiä ei ole esiintynyt.
Näin vaalien välivuotena yhdistyksessä oli muutenkin vähän toimintaa, ja siltä osin lomake ei ole ollut ns. hyödyksi. Mutta tarkoituksena olikin saada tämä betatestattua, ja ottaa kunnolla käyttöön tulevien kunnallisvaalien alla.
Suositteletko muille vihreille yhdistyksille vastaavaa?
En osaa sanoa miten tämä toimii todella suuressa mittakaavassa, mutta mikään ei estä kokeilemasta. Luulen, että kaikista suurin hyöty tällaisissa voidaan saavuttaa nimenomaan keskisuurissa ja pienissä yhdistyksissä – Tai yhdistyksissä joissa on paljon maantieteellistä hajontaa, jolloin ns. aktiiviporukan ulkopuolelle jää väkeä, miettii Niko.
Voit tutustua Hyvinkään vihreiden osaamispankkiin täältä.