Lähiviikkoina nähdään, miten 15 miljoonan euron säästöt joukkoliikenteestä näkyvät tavallisten työmatkalaisten arjessa. Vahva ehdokas sijaiskärsijäksi Uudellamaalla on Helsingin ja Karjaan välillä liikennöivä Y-juna. Liikenneministeriön ja VR:n sopimus reitin liikennöinnistä päättyy vuodenvaihteessa.

Uudenmaan Vihreät vaatii määrärahaa Y-paikallisjunan liikenteen jatkamiseen. Jo viime vuonna esitettiin suunnitelmia, että juna kulkisi jatkossa vain Siuntioon. Samalla kuitenkin paikallisliikenne Siuntiosta länteen olisi loppunut, ja läntinen Uusimaa olisi jäänyt kaukoliikenteen junayhteyksien varaan. Nämä kaukoliikenteen yhteydet heikentyvät olennaisesti lokakuussa, kun VR vähentää Turku–Helsinki-vuoroja tuntuvasti. Kaukoliikenteen vähennykset keventävät rantaradan ruuhkia ja tekevät tilaa paikallisliikenteelle.

  • Raaseporiin yritetään houkutella uusia asukkaita aktiivisesti. Yksi houkutustekijöistä on ehdottomasti sujuvat yhteydet pääkaupunkiseudulle. VR lakkautti juuri meille tärkeän myöhäisillan junavuoron Turkuun. Viimeinen juna Karjaalle lähtee siis Helsingistä yhdeksältä illalla. Uutinen lakkautuksesta on tullut aika järkytyksenä monille alueen asukkaille, eikä yksityisautoiluun siirtyminenkään ole hyvä vaihtoehto. Y-junan lakkauttamisen sijaan toivomme liikenneyhteyksien kokonaisuuden katsomista ja Karjaan seudun kasvupotentiaalin tukemista, välittää raaseporilainen piirihallituksen jäsen Kati Sointukangas paikallisia tuntoja.

Vihreiden Uudenmaan piirijärjestö muistuttaa myös, että rantaradan suuntaa kehitetään voimakkaasti raideliikenteeseen perustuvaksi. Mikäli ministeriö heikentää paikallisten mahdollisuuksia joukkoliikenteeseen edelleen, sen toimenpiteet sotivat kuntien pitkäjänteisiä toimenpiteitä sekä maakuntakaavan tavoitteita vastaan. Länsi-Uudenmaan kunnat ottivat jo kesällä vahvasti kantaa yhteyksien säilyttämiseen. Ei ole ihme, että kaavoituksensa jo asemanseuduille painottaneilla kunnilla on asiassa yhteinen huoli.

  • Y-juna on Länsi-Uudenmaan elämänlanka. Siuntiokin on maakuntakaavan linjausten mukaisesti ohjannut asutusta radan varteen. Mutta miten asemataajama voisi kehittyä, jos työmatkaliikenne Helsinkiin rampautetaan? Vuoroja on nykyisellään arkipäivinä kuusi suuntaansa, eikä niistä totisesti ole varaa vähentää, toteaa siuntiolainen kunnanvaltuutettu Harri Haanpää.

Mikäli Y-junayhteyteen kohdistuva uhka toteutuisi, toimivien yhteyksien puute ajaisi lisää pendelöijiä oman auton rattiin. Yksityisautoilun haitat kasvavat ruuhkien myötä, mutta samalla hallitusohjelmatasollekin päätynyt tavoite öljyn tuonnin puolittamisesta 2020-luvulle mentäessä karkaa yhä kauemmas.