Virtala_TimoLapinjärven kunnan kolme hakelämpövoimalaa säästävät miljoona litraa polttoöljyä vuodessa, kertoi kunnan ja hakevoimalayhtiön edustajat meille Loviisan Seudun Vihreiden kesäretkiläisille vieraillessamme voimalassa elokuussa. Lämmöntuotanto on halvempaa kuin öljykattiloiden aikana, se työllistää paikallisia ja siihen sijoitettu raha jää paikkakunnalle.

Kysyin esittelijöiltä, ja soitin myöhemmin kunnallispoliitikoille selvittääkseni, kenen idea hakevoimaloiden rakentaminen alun perin oli, mutta kukaan ei tuntunut muistavan tai haluavan antaa asiasta kunniaa yhdelle henkilölle tai puolueelle. Minulle vakuuteltiin, että hankkeeseen oltiin yksimielisen tyytyväisiä jo aikoinaan päätöksenteko- ja suunnitteluvaiheissa ja ollaan yhä, voimaloiden ollessa viidettä vuotta käytössä.

Olipa idea kenen hyvänsä, nuo miljoona litraa säästettyä polttoöljyä todistavat, että pienenkin kunnan politiikalla on väliä. Monissa turhauttavissa kokouksissa olen istunut ja demokratian jähmeyttä, hitautta ja kalleutta tuskastellut, mutta toisinaan tulee eteen tilanteita, joissa yhdenkin edustajan ideoilla tai äänestyskäyttäytymisellä on suuri merkitys.

Kuten esimerkiksi pakolaisasiassa. Sekä Loviisan että Lapinjärven kunnat päättivät joitakin kuukausia sitten olla ottamatta vastaan kiintiöpakolaisia. Yhdessä muiden edistyksellisien voimien kanssa Vihreät tekivät tuolloin kaikkensa saadakseen enemmistön valtuutetuista vakuutettua, että pakolaisten vastaanottaminen hyödyttää paitsi päätöstämme pakolaisleireillä odottavia perheitä, myös kuntiamme, kun se tuo alueelle juuri sitä mitä kipeimmin kaipaamme: vipinää. Tarvitsemme lisää koululaisia, kuluttajia, toimijoita, työvoimaa, ihmisiä, ideoita ja yrittäjiä, ja nyt kun heitä olisi kuntiimme tulossa, olisi hullua sulkea ovet. Kulujakaan kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ei kunnillemme synny, sillä käytännössä valtio maksaa pakolaisten vastaanottamisesta aiheutuvat kulut.

Näistä vahvoista argumenteista huolimatta asia ei edennyt Lapinjävellä sen enempää kuin Loviisassakaan. Loviisassa äänestys oli erityisen tiukka, äänet puolesta ja vastaan menivät tasan, niin että lopulta vasta puheenjohtajan ääni käänsi selän apua tarvitseville.

Kansainvälisen pakolaiskriisin kärjistymisen myötä ilmapiiri on muuttunut. Asia aiotaan nostaa esille kummassakin valtuustossa uudestaan jo sovittua aiemmin, tulevana syksynä, ja nyt keskustelun aiheena tulee olemaan paitsi kiintiöpakolaisten vastaanottaminen, myös pakolaiskeskuksen perustaminen. Asian edistämiseksi perustimme Facebookiin ryhmän ”Toivotamme tervetulleeksi turvapaikanhakijat Lapinjärvelle ja Loviisaan”. On ollut ilo seurata ryhmän kasvua ja vilpitöntä auttamishalua huokuvaa keskustelua.

Hakevoimalan lisäksi pistäydyimme kesäretkellämme myös monella tapaa vihertävässä Robben Pikku Puutarhassa sekä 50,5 kWp:n aurinkosähköjärjestelmän katolleen asentaneessa Pukaron Paroni -huoltoasemalla. Pukaron Paronin omistaja vakuutti tehneensä energiaratkaisunsa taloudellisilla syillä, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että puolisen vuotta aiemmin asennetut 202 aurinkopaneelia oli kannattava sijoitus. Arvioiden mukaan CO2-päästöt vähenevät järjestelmän ansiosta 27 tonnia vuodessa fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön verrattuna. Sisällä huoltamokaupassa, aivan kuten Robben puutarhassakin, ollaan siirrytty LED-valaistukseen ja säästetty siinäkin sekä rahaa että sähköä. Tämmöistä kuntaa on ilo esitellä.

Timo Virtala

Kirjoittaja on Loviisanseudun vihreiden puheenjohtaja