Tervetuloa Elävien poliitikkojen iltaan,

Elävien poliitikkojen ilta on avoin Uudenmaan maakuntaa kiertävä keskustelutilaisuus. Tarkoitus on nostaa esiin tärkeitä paikallisia kysymyksiä ja keskustelun poikiessa hyviä kehitysideoita, tehdä niistä kunnan johdolle esitys.
Illan aiheena on metsien suojelu ja metsien monimuotoisuuden suojelemiseen suunniteltu metsänomistajille vapaaehtoinen METSO-ohjelma.  Tuusulassa on 21 METSO kohdetta.
Suomi on maailman kymmenenneksi ja Euroopan metsäisin maa.  Suomesta 72% on metsäalaa ja  78% metsätalousmaata.

Metsää on 22.1 miljoonaa hehtaaria eli 4 hehtaaria jokaista suomalaista kohti.  Joka viides suomalainen , yli miljoona, omistaa metsää . Metsäteollisuuden liikevaihto on n.20 miljardia euroa ja se käsitää noin 30% Suomen nettoviennistä  50-luvulta lähtien metsien vuosikasvu on noussut 80% ja puuvaranto yli 40%.

Metsävarat sinällään lisääntyvät jatkuvasti ,mutta kuitenkin metsäluonto voi suomessa  huonosti. Vain 5% Suomen kasvullisista metsämaista on suojeltu. Etelä-Suomessa vain 2%  metsämaasta on rauhoitettu hakkuilta. Ekologien arvioiden mukaan vähintään 10% pitäisi olla suojeltua jos luonnon köyhtyminen halutaan pysäyttää.

Pääosa suojelluista alueista on pieniä, eivätkä ne muodosta yhtenäisiä kokonaisuuksia.  Pahinta luonnolle ja maisemalle ovat avohakkuut ja metsänhoidossa käytetyt liian rajut menetelmät.  Suurin lajien uhanalaisuutta aiheuttava ( 700 lajia ) tekijä Suomessa on metsien talouskäyttö.

Metso-ohjelman nykyrahoitus ( 2010 ) pystyy parhaimmillaan nostamaan  suojelualan 3.5%:in. Tieteellisen tutkimuksen mukaan tämä ei riitä suojelemaan monimuotoisuutta  eikä pelasta uhanalaisia lajeja.  Tuusulan 21 METSO kohdetta käsittää yhteispinta-alaltaan 189 hehtaaria, joista valtaosa kuuluu luokkaan lehdot ja runsaslahopuustoiset  kangasmetsät. Pienimmät kohteet ovat alle hehtaarin ja suurimmat yli 30 hehtaaria.
Vierailevina puhujina tänään ovat kansanedustaja Johanna Karimäki sekä metsänhoitaja Anniina Kostilainen.
Kysymyksiä :
–    tilanne Tuusulassa
–    mitä voitaisiin tehdä että 10% suojelu toteutuisi ?
–    miten edistää valikoivia, varovaisia ja pehmeitä hakkuutapoja ?
–    miten vähentää maanmuokkausta
–    talousmetsien FSC sertifiointi ?
–    miten suosia kotimaista puuta vaihtoehtona trooppiselle ?

Lähteet :  Greenpeace Suomen metsät/ metsien suojelun ratkaisut , Keski-Uudenmaan ympäristökeskus www- sivut,  Metsäntutkimuslaitos Suomen metsät.