Sosiaalisessa mediassa on käyty kevään aikana tärkeää keskustelua siitä, miten kunnat ja kaupungit voisivat hyödyntää asukkaittensa osaamista nykyistä paremmin. Tuusulan Vihreät järjesti lokakuussa 2015 Demokratiaillan, jossa sama teema oli esillä. Illan aikana tuli esille idea kuntalaisraadista, joka voisi olla apuna, kun palveluita suunnitellaan tai kehitetään. Raadit kerättäisiin kunkin palvelun senhetkisistä käyttäjistä ja niissä mukana olevat henkilöt sitoutuisivat pidempikestoiseen työskentelyyn yhteiseksi hyväksi.
Ajatuksena on, että valitut raatilaiset kävisivät säännöllistä keskustelua asioita valmistelevien virkamiesten kanssa, ilman poliittista taustavirettä tai sitoumuksia, omasta kokemuksestaan ammentaen. Palveluista saataisiin asukkaiden näkökulmasta toimivampia.
Kuntaliiton julkaisussa ”Osallistumisen illuusiosta aitoon vaikuttamiseen” (2011 Raisio, Vartiainen) Vaasan yliopiston tutkijat peräänkuuluttavat osallistumismalleja, joilla päästään ”syvemmälle käsiteltävän asian ytimeen”. Julkaisussa kuvataan seikkaperäisesti kansalaisraadin perustamista ja hyödyntämistä. Sinänsä malli tuntuu jo vähän liiankin loppuun asti mietityltä ja sortuu byrokratiaan, mutta idea on kannattamisen arvoinen.
Kävi soten tai maakuntamallien kanssa kuinka vaan, niin kansalaisvaikuttamista tarvitaan aina ja jatkossa jopa entistä enemmän. Koko potentiaalia ei kuitenkaan saavuteta kuntalaisilloissa tai luottamushenkilöorganisaatioiden kautta. Osallistumista ja vaikuttamista pitää myös harjoitella ja sitä varten on luotava uudenlaisia, osallistavia tapoja.
Olemmeko jo liian tottuneita edustukselliseen demokratiaan? Ettäkö pelkkä äänestäminen riittäisi? Onko tosiaan tarkoitus, että kaikki arjen pienetkin edistysaskeleet pakotetaan aina ensin kulkemaan jonkin muodollisen päätöksenteon kautta, tai muuten niitä ei voi hyödyntää?
Ihmiset tekevät joka päivä tekoja, joilla on vaikutusta. Kaikki viisaus ei asu (edes) vaaleilla valituissa päissä. Demokratia on paljon enemmän, kuin rakennelmat, joita sen ympärille on kasattu. Ihmiset ovat demokratia.
Outi Huusko
Kirjoittaja on Tuusulan vihreiden puheenjohtaja ja Uudenmaan vihreiden hallituksen varajäsen