Tänään, 1.11. on maailman vegaanipäivä. Vaikka lihaton lokakuu -kampanja loppui eiliseen, se ei tarkoita sitä, että nyt olisi jälleen pakko syödä lihaa. Maailman vegaanipäivä muistuttaa, että muiden lajien huomioiminen on myös marraskuussa in. Kuten myös muina kuukausina.
Miksi se on niin tärkeää? Tätä asiaa tulee toisteltua ajoittain ja jatkan niin kauan kuin se on tarpeellista. Siihen, miksi se on minun mielestä tärkeää on kaksi pääsyytä. Eettisyys ja ekologisuus. Terveys on myös hyvä syy, itselläni se ei ole ihan niin tärkeä, onnekas kun olen.
Internetistä löytyy paljon tietoa siitä, kuinka paljon maailman eläintuotanto aiheuttaa ympäristölle ongelmia ja sitä kautta ihmiselle, jotka asuvat niillä seuduilla. Ympäristön ongelmat eivät ole Suomessakaan ihan olemattomia. Eläinperäinen kalori kuluttaa yli 10 kertaa enemmän fossiilisia polttoaineita kuin kasvisperäinen. Vaikka kaikki rehu ja muu eläintuotantoketjun tuotteet tulisivatkin Suomesta, öljy on meidän tuotava muualta. Toki, öljy tuodaan myös kasvistuotannossa ulkomailta, tarve on vain huomattavasti pienempi. Myös muu energiankulutus on kasvisruuassa pienempää.
Eettisyys taasen on varsin yksiselitteistä. Jos en hyväksy kuolemantuomiota eikä minun ole pakko tappaa elääkseni, miksi siis tekisin niin? Mielestäni se ei ole riittävä syy, että lopputuloksesta pitäisi. Aika harvaa asiaa perustellaan samalla tavalla kuin lihansyöntiä, ”koska se on hyvää”. Huono argumentti, etenkin moraalista ja etiikasta keskustellessa. Etiikasta ja eläinfilosofiasta on paljon kirjoituksia ja kirjoja, joilla pääsee alkuun.
Jos ei halua tarkastella kriittisesti omia valintojaan, syitä siihen keksii kyllä. ”Kun se on niin vaikeaa”, on varsin yleinen kommentti. Toki, jos on matkalla vaikka Multialla ja haluaa valmista lounasta, voi olla haaste. Mutta kysyntä luo tarjontaa.
Pelkästään Helsingissä on useita kasvisravintoloita ja hyvin useasta ravintolasta saa vegaanivaihtoehdon suoraan listalta. Myös kauppojen valikoimat ovat parantuneet merkittävästi. Omaksi harmikseni pidän myös uusista vegaanisista eineksistä. Hoviruuan kasvispiirakka ”Vihis” sen aloitti. Nyt vastaavia tuotteita tulee jatkuvasti lisää, eikä tarjonta riitä täyttämään kysyntää. Myös ketjuravintolat ovat huomanneet tämän. Kasvisruuat ovat tämän hetken voimakkaiten kasvava segmentti. Myös sijoittajat maailmalla ovat huomanneet tämän. Suomella olisi mahdollisuus kiilata Euroopan kasvisruokaviejien kärkimaihin.
Mikäli eläintuotteiden käyttö herättää itsessä kysymyksiä, mutta ei pääse alkuun, on vegaanihaaste hyvä aloitusruutu. Se pyörii non-stoppina, vaikka varsinainen kampanja onkin tammikuussa. Sen kautta tutustuu uusiin ruoka-aineisiin, saa uusia reseptejä ja saa oman vegaanituutorin. Hyvällä (tai huonolla) tuurilla ehkä minut!
Vegaanius on muutakin kuin sitä, että mitä syö. Se on tapa elää. Mutta jostain on hyvä lähteä liikkeelle. Ruoka on jokapäiväinen päätös ja valinta, sekä vielä toistaiseksi välttämätön asia. Se on oikein hyvä aloitus.
Kiitos ja anteeksi!
Tatu Chanth
Porvoon Vihreiden sekä Vihreiden Vegaanien jäsen