Vihreiden puoluevaltuuskunta hyväksyi viikonloppuna Vaasassa pidetyssä kokouksessaan Vihreän energiavision 2035 sekä kuntavaaliohjelman kevään 2017 vaaleihin. Kokouksen puheenjohtajana toimi tuttuun tapaan espoolainen Inka Hopsu.
Energiavisiossa linjataan konkreettiset keinot, miten Suomesta voi tulla hiilineutraali maa jo 2030-luvulla. Tarvittava teknologia on jo olemassa. Nyt tarvitaan poliittisia päätöksiä. Tämä kävi ilmi energia- ja ilmastoaiheisessa panelikeskustelussa, jossa puhumassa olivat kansanedustaja Satu Hassi, johtava tutkija Pasi Vainikka Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sekä Valot päälle –kirjan kirjoittaja Tuomas Vanhanen.
Vihreä Energiavisio perustuu huolellisesti tehtyihin laskelmiin ja pitää sisällään mm. uusiutuvan energian vauhdittamistoimia, ehdotuksia EU:n päästökauppajärjestelmän korjaamiseksi sekä aikataulun ja toimet kivihiilen ja turpeen käytön lopettamiseksi. Ilmastolle haitallisten tukien sijaan Vihreät haluaa tukea uusia innovaatioita. Visiossa esitetään tavoitteet ja keinot henkilö- ja joukkoliikenteen sähköistämisen lisäämiseksi sekä raskaan liikenteen ja lentoliikenteen siirtämiseksi käyttämään biopolttoaineita. Vihreät haluaa tehostaa myös energiansäästö- ja –tehokkuustoimia.
Uusimaalaiset puoluevaltuuskunnan jäsenet tekivät aktiivisesti muutos- ja lisäysehdotuksia energiavisioon. Henna Partasen (Espoo) ehdotuksesta selkeytettiin Vihreiden tavoitteeksi 150 000 sähköauton kanta vuoteen 2025 mennessä ja sähköautojen 90 % osuus henkilöautokannasta 2030-luvulla. Vantaan Jussi Pyykkösen kirjaus etätyöstä liikenteen määrän vähentämiskeinona, digitalisaation ja robotisaation hyödyntämisestä energiantehokkuuden parantamiseksi sekä tavoite kiinteistöjen käyttöasteen parantamisesta huomioitiin hyväksytyssä energiavisiossa. Myös Teemu Hokkasen (Espoo) esittämä lisäys kaukokylmän huomioimista kaukolämmön ohella otettiin mukaan ohjelmaan. Tutustumiskäynnillä Vaasan Yliopiston VEBIC-laboratoriossa Hokkanen esitti myös erittäin tärkeitä kysymyksiä esineiden internettiin ja tulevaisuuden energiaverkkoon liittyvistä tietoturvakysymyksistä. Vihreä energiavisio 2035 löytyy tuolta: https://www.vihreat.fi/vihrea-energiavisio-2035
Valtuuskunnan kokoukselle pitämässä puheessaan puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö muistutti, että myös ensi kevään kuntavaalit ovat tilaisuus tehdä töitä elinkelpoisen planeetan puolesta. ”Kunnissa päätetään siitä, millä kunnan sähkö ja lämpö tuotetaan, miten liikenne järjestetään ja kuinka energiatehokkaasti rakennetaan.” hän muistutti.
Vihreät lähtevät kuntavaaleihin eduskuntavaaleista tutuilla teemoilla: ympäristö, koulutus, köyhyyden torjunta sekä työ. Nämä neljä asiaa ovat ne, joiden puolesta Vihreät tulevat jatkossakin tekemään töitä, joten niiden vaihtamiseen ei ollut syytä. Vihreät haluavat vaalia lähiluontoa, tehdä liikkumisen helpoksi ja rakentaa viihtyisää elinympäristöä, jossa ihmisten arki sujuu. Maailman paras koulu ja varhaiskasvatus ovat vihreille tärkeitä. Vihreät haluaa kouluihin riittävästi opettajia ja toimivat ryhmäkoot. Lohjalainen Erja Vaarala nosti esille, että pelkän puuttumisen sijaan on tärkeää panostaa rasismin, kiusaamisen ja syrjinnän ennaltaehkäisyyn. Koulun pitää olla turvallinen paikka jokaiselle lapselle.
Kristian von Essen (Kauniainen) puhui valtuuskunnalle väkevästi kävelyn ja pyöräilyn asettamisesta kaavoituksen keskiöön ja hänen muutosesityksestään asiaa huomioitiin vahvemmin ohjelmassa. Henna Partasen ja Inka Hopsun ehdotuksesta tavoitteeksi nostettiin myös lasten ja nuorten kulttuuriharrastukset tukemalla järjestöjä ja lisäämällä taiteen perusopetusta.
Kokonaisuudessaan Vihreiden kuntavaaliohjelman voi lukea tuolta: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/12/vihreiden-kuntavaaliohjelma-kunnissa-voidaan-valita-inhimillinen-kestava-vaihtoehto-suomelle
Henna Partanen
Kirjoittaja on puoluevaltuuskunnan espoolainen jäsen