Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminta alkaa toden teolla vuoden vaihteessa. Aluevaltuustolla on nyt päätettävissä, millä strategisilla valinnoilla hyvinvointialueen toimintaa rakennetaan.

”Olemme usean kriisin keskellä, joihin kaikkiin tulee etsiä ratkaisuja samanaikaisesti: sosiaali- ja terveysalan työvoimapula, nuorten kasvava pahoinvointi, vanhenevan väestön lisääntyvä palveluntarve sekä pandemia, unohtamatta ukrainalaispakolaisten kotouttamisen tarpeita ja ilmastokriisiä.” Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Henna Partanen luettelee.

”Tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta on maltettava katsoa pidemmälle tulevaisuuteen ja panostettava riittävästi ennaltaehkäisevään työhön. Vain siten saamme rahat ja työvoiman riittämään myös tulevaisuudessa.” Partanen toteaa.

Vihreän aluevaltuustoryhmän 1. varapuheenjohtaja Peppi Seppälä muistuttaa, että mikäli emme pysty tukemaan asukkaiden henkistä hyvinvointia, aiheuttaa se suuria ongelmia yhteiskunnalle jatkossa.

”Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy työikäisten sairauspoissaoloille sekä sille, että nuoret keskeyttävät opintonsa. Olisikin tärkeää, että mielenterveyden hoitaminen näkyisi vahvasti Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ensimmäisessä strategiassa.” Seppälä painottaa.

Pula sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista on jo huutava. Strategian tulee ohjata hyvinvointialuetta etsimään aktiivisesti keinoja työn houkuttelevuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi.

”Tarvitsemme vahvaa yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kouluttavien oppilaitosten kanssa sekä konkreettisia toimia sen eteen, että alalle kouluttautuneet myös haluavat pysyä alalla.” Vihreän aluevaltuustoryhmän 2. varapuheenjohtaja Laura Malme sanoo.

Neuvottelut Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen strategiasta käynnistyvät 20.9.2022. Strategia hyväksytään aluevaltuuston kokouksessa 25.10.2022.