”Mahdoitko provosoida?” –  Nämä ovat musertavimmat sanat, jotka väkivallan uhri voi kuulla! Näillä sanoilla tekijä kääntää syyn syyttömälle ja manipuloi uhria miettimään onko syy tekijän sijaan hänessä itsessään?“ Usein väkivaltaa kokeneiden naisten kokemuksia vähätellään ja uhreja syyllistetään. Sen sijaan, että tuomittaisiin väkivalta ja tekijä vaadittaisiin vastuuseen, väkivaltaa selitellään sen kohteeksi joutuneen käytöksellä tai olemuksella. Väkivalta voi lamauttaa uhrinsa; se voi saada vaikenemaan ja häpeämään.

Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma. YK:n Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi alkaa kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. ja loppuu ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Naisiin kohdistuva väkivalta on valtava ongelma myös Suomessa. Suomi on naiselle EU:n toiseksi vaarallisin maa elää. Meillä joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa. Monen muun maan tapaan Suomen toimet naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi eivät ole riittäviä.

Naisiin kohdistuva väkivalta voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Se voi olla lähisuhde- ja perheväkivaltaa, kuten henkistä alistamista, parisuhteessa tapahtuvaa lyömistä ja pahoinpitelyä, ei suostumuksellisia seksuaalisia tekoja tai sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää tai vainoamista.

Henkinen väkivalta on julmaa ja, se on vaikeampaa todentaa tai havaita kuin fyysinen väkivalta. Se voi alkaa huomaamattomasti ja ilmetä manipulointina, alistamisena, arvosteluna, kontrollointina, uhkailuna, vähättelynä, esineiden rikkomisena tai lemmikkieläinten vahingoittamisena.

Elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus! Kampanjan oranssi väri symboloi toivoa tällaisesta elämästä. Auta taistelemaan turvallisemman huomisen puolesta puhumalla ja näkymällä; pukeudu oranssiin päivien aikana ja kerro miksi. Näin voimme auttaa uhreja rikkomaan hiljaisuuden. Annetaan tuki niille, jotka eivät pysty puhumaan. Väkivalta ei ole koskaan uhrin syy!

#oranssitpäivät

Leni Niinimäki
Keski-Uudenmaan Vihreän aluevaltuustoryhmän PJ