Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen budjettineuvottelut vuodelle 2023 käynnistyvät tiistaina 13.12.2023. Vihreät näkevät tärkeiksi mm. seuraavat asiat:

 

Ennaltaehkäisevien palveluiden jatkuvuus on varmistettava

Vantaalla ja Keravalla  on toteutettu vaikuttavia eri-ikäisille suunnattuja ennaltaehkäiseviä palveluita. Yksi näistä on Vantaalla toteutettu varhaiskasvatuksen kuraattoritoiminta. Kuraattorien työ varhaiskasvatuksessa on todettu kustannustehokkaaksi, asiakaslähtöiseksi ja vaikuttavaksi ennaltaehkäisevän työn malliksi, jonka jatkuvuus tulee turvata myös hyvinvointialueella ilman keskeytyksiä. 

 

Omaishoitajien jaksamista on tuettava – lakisääteisten vapaapäivien on toteuduttava

Vihreät vaativat budjettiin omaishoitajien jaksamisen tukemista. Omaishoitajien arvokasta työtä ja jaksamista tulee tukea aiempaa paremmin.

Omaishoidolla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen tai sairaan henkilön hoitamista omaisen tai muun läheisen henkilön avulla. Omaishoito mahdollistaa kotona asumisen, tutussa ympäristössä ja rakkaiden läheisten kanssa. Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä. Tämän arvostuksen tulee näkyä myös omaishoitajien saamassa tuessa, esimerkiksi lakisääteisten vapaapäivien on toteuduttava. Vihreät vaativat, että omaishoitajien työtä ja jaksamista tuetaan aiempaa paremmin.

 

Kestävyysasiantuntija Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa on tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2030 mennessä. Sen vuoksi hyvinvointialueelle laaditaan ilmasto-ohjelma. Ekologinen kestävyys tulee huomioida läpi koko organisaation niin hankinnoista ja investoinneista potilas- ja asiakastyöhön.

Vihreät esittävät, että hiilineutraalius- ja kestävyystavoitteita koordinoimaan palkataan kestävyysasiantuntija/perustetaan kestävyysasiantuntijan virka. Kestävyysasiantuntijan tehtäviin kuuluisi mm. ilmasto-ohjelman laatimisen ja toteutuksen johtaminen sekä valtakunnallinen verkostoyhteistyö. (Esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ekologisesta kestävyydestä vastaavat kestävän kehityksen johtava asiantuntija sekä ympäristöpäällikkö, joten vihreiden Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle esitys on hyvinkin kohtuullinen).

Ekologisen kestävyyden työstä on mahdollisuus saada myös kustannussäästöjä esimerkiksi energiaratkaisujen, ruokahävikin vähentämisen, irtaimiston kierrätyksen ja kierrätyksen lisäämisen ja sekajätteen määrän vähentämisen myötä. Kestävyysasiantuntijan palkkakulut tulisivat näin katetuksi.

 

Henkilöstöresurssit turvattava

Vantaa-Keravan hyvinvointialue käy samaa kilpailua pätevästä ja pysyvästä henkilökunnasta muiden kuntien tavoin. Jo nyt meillä on kriittisiä ammattiryhmiä joihin emme saa palkattua pätevää henkilökuntaa kuten sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat, sairaanhoitajat ja psykologit (puuttuuko tästä listasa joku olennainen?). Henkilöstövajeella ja vaihtuvuudella on palvelua heikentävä vaikutus. Hyvinvointialueen on turvattava riittävät henkilöstöresurssit – tähän tarvitsemme euroja. Palkan on oltava kilpailukykyinen ja työolosuhteiden houkuttelevia. Tästä hyötyy niin asiakas, työntekijä kuin hyvinvointialuekin.