Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma hyväksyttiin aluevaltuuston kokouksessa 20.12.22. Vihreät ovat tyytyväisiä neuvoteltuun kokonaisuuteen.

Vihreät ovat erityisen tyytyväisiä, että Vantaalla jo 2016 aloitettu varhaiskasvatuksen psykologi-kuraattorityöparien toiminta jatkuu hyvinvointialueella. Rahoitus on turvattu hankemuotoisena seuraavaksi 3 vuodeksi. Jatkossa vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi todettu toiminta tulisi tuoda osaksi omaa toimintaa. “Ennaltaehkäisevä työ ja varhainen tuki ovat inhimillisyyden lisäksi myös kestävää talouspolitiikkaa” linjaa Vihreän aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Laura Tulikorpi.

Ennaltaehkäisyn teema näkyy myös omaishoitoon suunnatussa 200 000 € panostuksessa. “Omaishoitajien jaksamisen tukeminen mahdollistaa yhä useammalle läheistensä kanssa omassa kodissa asumisen ja vähentää raskaampien hoivapalveluiden tarvetta.” summaa aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja Olga Gilbert.

Vihreät esittivät hyvinvointialueelle kestävyysasiantuntijan vakanssia koordinoimaan strategiassa linjatun hiilineutraaliustavoitteen toteutumista. Tätä ei enemmistö puolueista kannattanut, joten ilmasto- ja kestävyystavoitteiden edistäminen allokoidaan osaksi yhden viranhaltijan työnkuvaan. Lopputulos on kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Alueemme asukkaiden tulevaisuus on meidän käsissämme, siksi meidän tulee kunnianhimolla edistää asukkaiden turvallisuutta ja hyvinvointia. ”Sote-palveluilla on merkittävä rooli nuorisorikollisuuden torjumisessa. Ehdotuksestamme alueellamme tehdään aktiivista ja monialaista yhteistyötä järjestöjen ja viranomaisten kanssa nuorisorikollisuuden ehkäisemiseksi. Lisäksi ryhdymme aktiivisesti kehittämään sote-työntekijöiden osaamista, jotta lähisuhde- ja kunniaväkivaltatapauksia voitaisiin kitkeä paljon nykyistä paremmin. Selvitämme myös, millä keinoin jalkautuvaa päihdetyötä voitaisiin parhaiten järjestää”, summaa aluehallituksen jäsen, Eva Tawasoli.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen suurimpana haasteena ensi vuodelle on henkilöstövajeen korjaaminen. Vihreiden mielestä tähän olisi pitänyt kohdentaa talousarviossa palkkaharmonisaation ja henkilöstöetujen lisäksi erillistä määrärahaa. Neuvottelun tuloksena viranhaltijat valmistelevat aluehallitukselle suunnitelman henkilöstön pito- ja vetovoiman lisäämisestä palkka- ja palkitsemisohjelmineen. Ohjelman käsittelyn yhteydessä on tarvittaessa tehtävä lisätalousarvio, jotta henkilöstö kriittisissä työtehtävissä ja palveluissa saadaan turvattua.  “Taloutemme on sitä kestävämpi, mitä paremmin asukkaamme ja työntekijämme voivat”, kiteyttää ryhmän puheenjohtaja Laura Tulikorpi.

 

 

Lisätietoja:

Laura Tulikorpi, valtuustoryhmän puheenjohtaja, 0400 587191
Olga Gilbert, aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja, 040 4160033
Eva Tawasoli, aluehallituksen jäsen, 040 578 2294