Helsingin Sanomissa oli torstaina 23.3.2023 uutisointia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen, tarkemmin Espoossa lastensuojelussa työskentelevien sosiaalityöntekijöiden tilanteesta. Artikkelissa kuvataan, kuinka työntekijöiden kuormitus on kasvanut ja uupumus lisääntynyt. Sairauslomalle ei haluta jäädä edes sairaana, etteivät omat työt kaatuisi työkavereiden niskaan.

Yhtenä syynä tilanteelle mainitaan työtilojen siirto uuteen Espoon keskuksessa avattuun Perhekeskukseen, jossa työskennellään jopa sadoille eri palvelujen ammattilaisille tarkoitetuissa toimistotiloissa ilman nimettyjä paikkoja. Lastensuojelun työn luonne vaatii kuitenkin erityisen arkaluonteisten asiakastietojen käsittelyä. Konsultointi ja keskustelut asiakastilanteista kollegojen kanssa tulee käydä asiakkaan tietosuoja huomioiden. Jo pelkät asiakkuustiedot ovat salassa pidettävää tietoa ja avokonttorissa eri ammattiryhmien lomassa on työtä lähes mahdotonta tehdä ilman keskeytyksiä.

Sosiaalityöntekijöillä ja sosiaaliohjaajilla tulee olla rauha tehdä työtään ammattiylpeydellä ja alan eettisten periaatteiden mukaisesti. Lastensuojelussa kuormitus on ollut suurta jo aiemmin ja resurssitilanne haavoittuva. Suuret asiakasmäärät, vaihtuvat työkaverit ja täyttämättömät virat voivat uuvuttaa. On kohtuutonta lisätä kuormitusta uusilla tekijöillä.

Henkilöstön veto- ja pitovoiman varmistamiseksi on panostettava työhyvinvointiin. Investoinnit vaikuttavat myönteisesti asiakastyytyväisyyteen, työntekijöiden sitoutumiseen ja sairauspoissaolojen vähenemiseen. Alan työolojen on edistettävä hyvinvointia ja oltava terveen, turvallisen ja tuottavan työn perusta. Myös esihenkilöiden voimavarojen riittävyydestä on huolehdittava, jotta heillä olisi aikaa hyvään johtamiseen.

Perhekeskuksen perusidea on hyvä, sitä me emme kiistä. Myös sote-uudistus on vaatinut kaikilta valtavasti työtä, uuteen opettelua ja sopeutumista. Asiaan on kuitenkin puututtava ja pohdittava vaihtoehtoja, mikäli jo uudet tilaratkaisut lisäävät uupumusta. Viime kädessä kärsijöinä ovat lastensuojelun asiakkaat.

 

Anu Rasinsalo ja Hanna Hukari

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutetut