Helpompi saada anteeksi kuin lupa?
Keväällä luimme lehdistä, että HUS sulkee Lohjan sairaalan synnytysosaston kesän 2024 ajaksi. Kesän alussa HUS:n hallitus päätti, että Lohjan synnytysosaston ovet suljetaan pysyvästi vuonna 2026.
Molemmat uutiset herättivät valtavasti huolta HUS:n eri synnytysosastojen henkilöstössä. Osalla loppuisivat työt omassa toimipisteessä, toisilla olisi työtä tiedossa ehkä enemmän kuin tekijöitä.
Huolensa ilmaisivat myös läntisimmän Uudenmaan tulevat synnyttäjät, sillä kehutun ja asiakastyytyväisyydessäkin huippuyksiköksi tunnustetun synnytysosaston sulkeutuminen loi ihmisiin turvattomuuden tunnetta. Pohdittiin, ehtivätkö synnyttäjät jatkossa turvallisesti Jorviin, Naistenklinikalle tai Hyvinkäälle, vai onko tulevaisuuden synnytyssali yhä useammin liikkuvaa mallia — siis ambulanssi tai helikopteri.
Syyskuun alussa HUS pudotti taas uutispommin. Lohjan synnytysosasto suljetaankin muutaman kuukauden varoajalla jo tämän vuoden lopulla.
Aikataulu on henkilöstön näkökulmasta kohtuuton. Muutoksen myötä monien työmatka kymmenkertaistuu, mikä ymmärrettävästi aiheuttaa pohdintaa oman työuran ja asuinpaikan tulevaisuudesta ja vähintäänkin vaatii järjestelyitä.
Tämä ei ole hallittua eikä hyvin johdettua työnantajatoimintaa. HUS voi menettää merkittävän joukon rautaisia ammattilaisia, jotka eivät suostu olemaan heittopusseina.
Päätös vaikuttaa hätiköidyltä ja osoittaa heikkoa tiedolla johtamista. Juuri päättyneen kesäsulun kokemuksia ja palautteita ei ehditä hyödyntämään täysimääräisesti muutoksen suunnittelussa. Muiden synnytysosastojen toimintaa ei ehditä kehittää Lohjan laadukkaan esimerkin pohjalta, kuten oli tarkoitus.
Myös toimintatapa, jossa Länsi-Uudenmaan luottamushenkilöt, henkilökunta ja ilmeisesti myös HUS:n oma hallitus joutuvat toistuvasti kuulemaan Lohjan synnytysosastoa koskevista linjauksista median välityksellä, on sietämätön.
Herää kysymys: Tiesikö HUS:n virkajohto jo keväällä aikovansa sulkea Lohjan synnytysosaston jo tämän vuoden lopussa ja pidettiinkö päättäjät ja henkilöstö tarkoituksella pimennossa? Vanha sanonta kuuluu: On helpompi saada anteeksi, kuin saada lupa. Tämä ei kuitenkaan ole sovelias ohjenuora avoimessa demokratiassa ja yhteisistä hyvinvointipalveluistamme päätettäessä.
Saara Hyrkkö, kansanedustaja, aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Espoo
Laura Skaffari, aluevaltuutettu, Lohjan kaupunginhallituksen jäsen