De Gröna i Västra Nyland: Budgetförhandlingsresultatet svarar på strikta ekonomiska krav men mildrar samtidigt de negativa effekterna för de mest utsatta
Ett förhandlingsavtal har nåtts om budgeten i Västra Nyland, där de Gröna ingår tillsammans med Socialdemokraterna, Samlingspartiet, Vänstern och Kristdemokraterna.
”Den Gröna gruppen är nöjd över att vi, trots strama ekonomiska ramar och den anpassningstidtabell som Orpos regering ställt upp, kunde hitta sätt att mildra anpassningens effekter för de mest utsatta grupperna i samhället,” beskriver Hennа Partanen, ordförande för De Grönas välfärdsområdesfullmäktigegrupp.
”För vår grupp var det viktigt att stödet för närståendevård i Västra Nyland hålls på en nivå som gör att närståendevård är ett relevant alternativ även framöver. Vi är nöjda över att Västra Nyland dessutom stöder närståendevårdare genom att erbjuda fler lediga dagar än vad lagen kräver,” berättar Partanen.
”Trots att vi måste göra strama ekonomiska anpassningar kunde vi ändå öka finansieringen för eftervårdstjänster inom barnskyddet, behovsprövat utkomststöd och familjesocialarbete. Alla dessa åtgärder förebygger att problem hopar sig, är humant sett betydelsefulla och på lång sikt även ekonomiskt kloka,” listar Partanen.
Välfärdsområdesdirektörens budgetförslag innehöll ett flerta höjningar av klientavgifter, i linje med den riktning som även Orpos regering driver för välfärdsområdena.
”Vi skulle under inga omständigheter stödja sådana höjningar av klientavgifter om inte välfärdsområdenas ekonomi hade pressats så här hårt. Vi är dock nöjda över att vi lyckades mildra de mest kännbara höjningarna, såsom avgifter för måltider och uppehälle för personer med funktionsvariationer, individuella terapikostnader, avgifter för rehabiliterande dagverksamhet för äldre samt avgifter för tvättjänster,” säger Saara Hyrkkö, första vice ordförande för Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige.
”Vi lyckades helt stoppa höjningen av klientavgifter för kortvarig institutionsvård inom mentalvårds- och missbrukstjänsterna. För dem som kämpar med psykisk ohälsa och beroendeproblem ska det inte vara svårare att söka hjälp än vad det redan är,” tillägger Hyrkkö.
”Vi måste i framtiden satsa ännu mer på ungas psykiska hälsa,” kompletterar Peppi Seppälä, första vice ordförande för De Grönas välfärdsområdesfullmäktigegrupp.
”Det är bra att vi nu beslutat att rekryteringen av skolpsykologer intensifieras ytterligare och att barns och ungas mentalvårdstjänster i första hand ska organiseras som närtjänster,” säger Seppälä.
”Dessutom ska väntetiden till en skolpsykolog börja mätas redan från första kontakten, så att vi kan säkerställa att varje barn och ung person får den hjälp de behöver tillräckligt snabbt,” fortsätter Seppälä.
Regeringens politik väcker dock en oro för hela välfärdsområdets framtid.
”Regeringens nedskärningar i socialskyddet kommer att öka kostnaderna för välfärdsområdena, när till exempel hemlöshet och fattigdom ökar. Det är viktigt att vi beslöt att noggrant följa med utvecklingen av både hemlöshet och betalningsstörningar, så att välfärdsområdet kan reagera i tid om situationen förvärras,” säger Henna Partanen.
Under förhandlingarna togs även HUS:s utmanande situation upp. De Gröna kräver att regeringen Orpo lättar på anpassningstakten för välfärdsområdena och för HUS, så att kvaliteten på den specialiserade sjukvården kan upprätthållas.
”Samtidigt kräver vi transparens i verksamheten och en ansvarsfull personalpolitik från HUS:s ledning. Barnmorskorna i Lojo har behandlats orättvist, och något liknande får helt enkelt aldrig hända igen,” säger Saara Hyrkkö.
Välfärdsområdena använder en betydande mängd offentliga medel, vilket gör ansvarsfulla upphandlingar viktiga. De Gröna vill påminna om att bekämpandet av klimatförändringen också är en hälsoinsats. Klimatvägkartan som snart ska godkännas kan avsevärt påverka välfärdsområdets utsläppsmängd.
”Det är viktigt att vi redan nu kunde slå fast att anpassningar inte ska sökas genom att kompromissa om klimatansvarsfulla upphandlingar. Det vore en mycket kortsiktig politik,” avslutar Seppälä.
För mer information:
Henna Partanen, ordförande för De Grönas välfärdsområdesfullmäktigegrupp
040 761 9024
henna.partanen@vihreat.fi
Saara Hyrkkö, första vice ordförande för välfärdsområdesfullmäktige
040 719 7604
saara.hyrkko@eduskunta.fi
Peppi Seppälä, första vice ordförande för De Grönas välfärdsområdesfullmäktigegrupp
040 721 7912
peppi.seppala@gmail.com