Ehdolle kunta- ja aluevaaleissa 2025?

Kuka on hyvä ehdokas? Valtuustoihin tarvitaan kaikenlaisia ihmisiä eri taustoista. Sinun ei tarvitse olla politiikan, soten tai koulutuksen ammattilainen. Olet hyvä ehdokas juuri sellaisena kuin olet.

Mitä ehdokkuudella voi saavuttaa? Ehdolle lähtemällä voit päästä vaikuttamaan ihmisten arkeen kunnan- tai aluevaltuustossa ja erilaisissa luottamustehtävissä kuten lautakunnissa.

Mitä ehdokkuus vaatii vähintään?
– Allekirjoita ehdokassopimus
– Maksa mahdollinen ehdokasmaksu
– Käy vaalikuvassa
– Kirjoita itsestäsi lyhyt esittelyteksti

Mistä vaaleissa on kyse? Uudenmaan Vihreät on nimennyt yhteensä noin 150 ehdokasta aluevaaleihin. Seuraavan kerran Vihreät nimeää Uudellemaalle aluevaaleihin ehdokkaita 11.1.2025 ja tammikuun lopulla. Kunnallisjärjestöt nimeävät ehdokkaita oman aikataulunsa mukaisesti. Vihreät tavoittelee kaikille neljälle hyvinvointialueelle täysiä listoja.

Hyvinvointialueita Uudellamaalla on yhteensä neljä: Itä-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa sekä Vantaa ja Kerava. Helsinki on lisäksi oma kokonaisuutensa. Kaikkiaan Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Voit lukea lisää hyvinvointialueista täältä.

Vihreät puolustaa luontoa ja ilmastoa sekä sivistystä ja koulutusta. Tuemme hyviä sosiaali- ja terveyspalveluja kaikille. Edistämme ihmisoikeuksia ja vahvaa demokratiaa kaikessa päätöksenteossa. Vihreät ovat yhteen hiileen puhaltava joukko, jossa asioita tehdään yhdessä, kaikkien näkemykset huomioidaan ja johon mahtuu myös monenlaisia mielipiteitä.

Paras tapa vaikuttaa tulevaisuuteen on tehdä politiikkaa itse. Lähde siis ehdolle vaaleissa ja vaikuta

Mitä valtuustot tekevät? Kunnanvaltuustoissa päätetään monista ihmisten arkeen suoraan vaikuttavista asioista, kuten koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta, harrastusmahdollisuuksista, liikenteestä ja rakentamisesta. Myös aluevaltuustoissa tehtävät päätökset vaikuttavat kaikkien elämään, sillä siellä päätetään sosiaali-, terveys ja pelastuspalveluista.

Tärkeät päivämäärät:
13.10. Kampanja-aika alkaa
21.2. Äänioikeusrekisterin tietojen poiminta, eli missä kukin on äänioikeutettu / saa olla ehdolla
4.3. Ehdokaslistat tulee jättää viimeistään
13.3. Ehdokasasettelun vahvistaminen ja ehdokasnumerot
1.4. Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy
2.–8.4. Ennakkoäänestys (kotimaa)
2.–5.4. Ennakkoäänestys (ulkomaat)
13.4. Vaalipäivä
16.4. Vaalituloksen vahvistaminen
1.6. Uudet kunnan- ja aluevaltuustot aloittavat työnsä.

Mitä muuta kampanjan eteen voi tehdä?
– Vastata vaalikoneisiin
– Jakaa esitteitä ohikulkijoille ja postilaatikoihin
– Mainostaa somessa ja/tai muissa kanavissa
– Osallistua ja järjestää tapahtumia
– Vain mielikuvitus on rajana

Mitä puolue tarjoaa?
– Näkyvyyttä
– Yhteismainoksia
– Koulutusta ja vertaistukea
– Apua ongelmatilanteissa

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi asettua ehdolle?
Aluevaaleissa ehdolle voi asettua henkilö,

  • joka on kyseisen hyvinvointialueen asukas (jonka kotikunta kuuluu kyseiseen hyvinvointialueeseen),
  • jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa ja
  • jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Lisäksi ehdokkuudesta on rajattu erikseen pois seuraavat toimet omaavat henkilöt:

  1. valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi hyvinvointialuetta koskevia valvontatehtäviä;
  2. hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö, joka toimii aluehallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen tai hyvinvointialueen liikelaitoksen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä;
  3. hyvinvointialueen määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön;
  4. hyvinvointiyhtymän jäsenenä olevan hyvinvointialueen aluevaltuuston osalta hyvinvointiyhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun hyvinvointialueen palveluksessa olevaan henkilöön.
  5. Edellä tarkoitetussa palvelussuhteessa oleva on kuitenkin vaalikelpoinen valtuutetuksi, jos palvelussuhde päättyy ennen kuin valtuutettujen toimikausi alkaa.

Ehdolle voi siis käytännössä asettua lähes kuka vain täysi-ikäinen.

Kuntavaaleissa ehdolle voi asettua henkilö:

  • jonka kotikunta kyseinen kunta on,
  • jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa ja
  • jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Lisäksi ehdokkuudesta on rajattu erikseen pois seuraavat toimet omaavat henkilöt:

  1. valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi kunnallishallintoa koskevia valvontatehtäviä;
  2. kunnan palveluksessa oleva henkilö, joka toimii kunnanhallituksen tai lautakunnan tehtäväalueen johtavassa tehtävässä tai sellaiseen rinnastettavassa vastuullisessa tehtävässä;
  3. kunnan määräysvallassa olevan yhteisön tai säätiön palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun kunnan palveluksessa olevaan henkilöön;
  4. kuntayhtymän jäsenkunnan valtuuston osalta kuntayhtymän palveluksessa oleva henkilö, joka asemaltaan voidaan rinnastaa 2 kohdassa tarkoitettuun kunnan palveluksessa olevaan henkilöön.

Maksaako ehdokkuus jotakin?
Ehdokasmaksun suuruus on Uudellamaalla 100 euroa kaikilla hyvinvointialueilla. Piirihallitukselta voi pyynnöstä ja perustellusta syystä saada alennetun ehdokasmaksun. Kuntavaaleissa ehdokasmaksun suuruudesta päättää paikallisyhdistys. Ehdokasmaksuilla kustannetaan esimerkiksi valokuvauksia ja yhteismainontaa.