Det stora underskottet i välfärdsområdenas finansiering leder inte bara till att nivån på vår grundhälsovård sjunker katastrofalt men också till märkbara justeringar inom specialsjukvården.

 

Styrelsen vid HNS behandlar 3.10.2022  ett program där man söker medel att täcka underskotet på 95 miljoner euro i nästa års budget. Den gröna fullmäktigegruppen i Västra Nylands välfärdsområde godkänner inte nedläggningen av jourerna vid Lojo sjukhus och Raseborgs sjukhus, vilket föreslagits som en del av sparåtgärderna.

 

”Jouren vid Jorv är redan nu så överbelastad av vårdköerna som följt i coronapandemins kölvatten att patientsäkerheten emellanåt äventyrats. Med kortsiktiga nedstängningar av sjukhusjourerna driver man den västnyländska sjukvården in i en allt djupare kris” påpekar Henna Partanen, ordförande för den Gröna fullmäktigegruppen inom välfärdsområdet.

 

Nedläggning av jourverksamheter är inte heller ett realistiskt alternativ för att råda bot på underskottet i nästa års budget.

 

”Antalet patienter som söker sig till jouren minskar inte fast man lägger ner jourenheter. De kvarvarande jourenheterna borde i så fall få mera resurser – mera pengar och mera personal” konstaterar för sin del Markus Myllyniemi, ordförande för den Gröna gruppen inom välfärdsområdesstyrelsen. ”Sjukvårdspersonalen har haft det svårt nog p.g.a såväl coronan och överbelastning i arbetet som rekryteringsutmaningar. Det är inte nu man ska komma med förslag om nedläggning av verksamheter” fortsätter Myllyniemi.

 

Förslagen om att höja avgifterna och kraftigt skära i forskningsunderstöden väcker oro.

 

”Välfärdsområdet måste ha en helhetssyn på ekonomin. Man har konstaterat att en höjningen av patientavgifterna bara skulle leda till att färre söker sig till vård, vilket i sig förorsakar kostnader. Dessutom leder förhöjda avgifter till att allt flera låginkomsttagare hamnar i stora betalningssvårigheter som t.o.m. kan leda till utmätning. I värsta fall kan det i sin tur leda till att vi får använda allt större resurser för att stödja människor som hamnat i ekonomiska svårigheter” konstaterar Hanna Hukari, den andra gröna medlemmen i styrelsen för välfärdsområdet och sakkunnig inom socialsektorn. ”Utan kvalitativt högt stående forskning kan vi inte utveckla vår sjukvård och inte heller hitta mer produktiva sätt att verka” tillägger hon.

 

Den Gröna gruppen inom välfärdsområdet kräver att HNS söker alternativa sparobjekt och noga utreder konsekvenserna av förslagen. Underskottet i budgeten i Nyland är dock så stort att det kräver att också staten kommer emot.

 

”Staten måste nu vakna upp. Välfärdsområdena i Nyland måste försäkras en finansiering som säkrar att de kommer igång utan att invånarnas hälsa och patientsäkerheten äventyras” kräver Partanen.