De Gröna lämnade budgetförhandlingarna i Västra Nylands välfärdsområde när det stod klart att en majoritet av partierna inte hade någon flexibilitet gällande frågor som rörde utkomsten för närståendevårdare och funktionshindrade. Även de föreslagna höjningarna av hemvårdsavgifterna skulle bli orimligt höga för en del invånare i Västnyland.

Avgiftshöjningen drabbar i synnerhet Esbo, Grankulla och Kyrkslätt.

”Välfärdsområdets ekonomiska situation är ansträngd men att utverka inbesparingar på bekostnad av närståendevårdare, funktionshindrade och äldre är inte hållbart. Oenigheten handlade om summor som är små ur helhetsperspektiv men mycket betydande för den enskilda människan. Frågan hade kunnat lösas om det funnits politisk vilja till det,” säger Henna Partanen, ordförande för de Grönas fullmäktigegrupp i Västra Nyland.

Att höja måltids- och underhållsavgifterna för funktionshindrade på det föreslagna sättet kunde innebära en nära hundra euros ökning i månadsutgifterna för personer som inte på något sätt kan påverka sin inkomst. Och tredje klassens stödet till närståendevårdare drabbas av en minskning på över 350 euro i månaden Esbo och Grankulla.

”Alla partier har redan förbundit sig att förbereda ett ekonomiskt balanseringsprogram nästa år. Om alla balanserande åtgärder, och inte bara kundavgifter och förmåner, hade diskuterats samtidigt, hade det första alternativet verkligen varit att skära ned de redan minimala driftskostnaderna för utvecklingsstörda?” undrar Partanen.

Budgeten för hela Västnylands välfärdsområde är 1,7 miljarder euro.

”Det är märklig att man i sista stund tog upp tilläggskostnader för helt nya kostnadsställen samtidigt som betalningsbördan för invånare i utsatt position ökade rejält. I praktiken blir funktionshindrade och närståendevårdare betalare för att utveckla svenskspråkiga tjänster och öka på servicekuponger. Istället för ansvarsfull ekonomisk förvaltning verkar en politisk ligga i bakgrunden,” säger Saara Hyrkkö, 1:a vice ordförande för områdesfullmäktige.

Inom välfärdsområdet har de Gröna bland annat betonat satsningar på förebyggande åtgärder och långsiktiga reformer av tjänster samtidigt då man säkrar människors jämlika behandling.

”För de Gröna är det viktigt att försäkra sig om att välfärdsområdet byggs på ett hållbart sätt både mänskligt och ekonomiskt. För det mesta går de hand i hand. Plötsliga nedskärningar och avgiftshöjningar leder i värsta fall till ännu högre kostnader,” sammanfattar Partanen och Hyrkkö.